Art. 118 – Forţele armate

(1) Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea suveranităţii, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale a ţării şi a democraţiei constituţionale. În condiţiile legii şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte, armata contribuie la apărarea colectivă în sistemele de alianţă militară şi participă la acţiuni privind menţinerea sau restabilirea păcii.
(2) Structura sistemului naţional de apărare, pregătirea populaţiei, a economiei şi a teritoriului pentru apărare, precum şi statutul cadrelor militare, se stabilesc prin lege organică.
(3) Prevederile alineatelor (1) şi (2) se aplică, în mod corespunzător, şi celorlalte componente ale forţelor armate stabilite potrivit legii.
(4) Organizarea de activităţi militare sau paramilitare în afara unei autorităţi statale este interzisă.
(5) Pe teritoriul României pot intra, staţiona, desfăşura operaţiuni sau trece trupe străine numai în condiţiile legii sau ale tratatelor internaţionale la care România este parte.

5 Comments

  1. Traian says:

    Constitutia nu este respectata si este incalcata de majoritatea Parlamentara formata din PSD ,ALDE Si UDMR.Avocatul Poporului este o gluma proasta,probabil este doar Avocatul lui Liviu Dragnea. Etc …..Aceasta este parerea mea ca simplu cetatean..Pacat de tara noastra.

  2. […] Si a art.118, alin 2 din Constitutie, Camera Deputatilor introduce raul famatul art. 51care interzice offsetul, FARA A MAI RETRIMITE LEGEA LA SENAT pentru aprobarea acestei schimbari, o neconformitate tehnica care facea legea neconstitutionala. […]

  3. […] Conform articolului 118, alineatul 1 din Constituția României, „Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea suveranităţii, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale a ţării şi a democraţiei constituţionale. În condiţiile legii şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte, armata contribuie la apărarea colectivă în sistemele de alianţă militară şi participă la acţiuni privind menţinerea sau restabilirea păcii”. […]

  4. […] Conform articolului 118, alineatul 1 din Constituția României, „Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea suveranităţii, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale a ţării şi a democraţiei constituţionale. În condiţiile legii şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte, armata contribuie la apărarea colectivă în sistemele de alianţă militară şi participă la acţiuni privind menţinerea sau restabilirea păcii”. […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.